Bożena Muszyńska

Bożena Muszyńska
małopolskie

NAUKA, OCHRONA ZDROWIA
ZALOGUJ SIĘ ABY WYSŁAĆ WIADOMOŚĆ.
JEŚLI NIE POSIADASZ KONTA ZAREJESTRUJ SIĘ

Dziedziny:
  • NAUKA ośrodki naukowe, instytuty
  • OCHRONA ZDROWIA dietetyka, farmacja, profilaktyka, ośrodki naukowe, instytuty

Opis

Farmaceutka, doktor habilitowany w zakresie botaniki farmaceutycznej, na co dzień pracuje w Katedrze Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Specjalizuje się w badaniach nad grzybami jadalnymi, ich właściwościami dietetycznymi oraz leczniczymi, a także algami. Autorka wielu publikacji z tego obszaru. Od 2013 roku redaktor naukowy w „Medicina Internacia Revuo”. Odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi (2007),oraz Srebrnym Odznaczenie Państwowym za Długoletnią Służbę (2012).

Przebieg kariery zawodowej:
1991 – specjalizacja z zakresu biotechnologii grzybów.
2007-2013 - badania nad zawartością niehalucynogennych związków indolowych (pochodne L-tryptofanu) w owocnikach i biomasie z kultur in vitro jadalnych - leczniczych gatunków grzybów.
2011-2013 – analiza zawartości metabolitów w przetworzonych (gotowanych) grzybach jadalnych.
2011-2014 – analiza zawartości metabolitów wtórnych: związki indolowe, fenolowe, karotenoidy, sterole kwasy tłuszczowe w wybranych gatunkach roślin (Czosnek pospolity, Dziurawiec zwyczajny, Bacopa monnieri).
2012-2014 – analiza biopierwiastków i ich stopnia uwalniania z grzybów jadalnych i ich kultur in vitro oraz biomasy z kultur in vitro Bacopa monieri.
2013-2014 – analiza zawartości metabolitów wtórnych w algach ze szczególnym uwzględnieniem sinic i brunatnic.